Sağlık için Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Sağlık için Soğuk Sıkım Zeytinyağı

 

SAĞLIK İÇİN SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI

Akdeniz tipi beslenmenin vazgeçilmezi olan ve günün her öğünü tüketilebilen zeytinyağı, besin değerleri ve sağlık açısından büyük önem taşır.

Cilt sağlığından kalbe, beyin sağlığından antioksidan etkisine kadar birçok yararı bulunan polifenoller, zeytin ve zeytinyağında bol miktarda bulunur, öyle ki zeytinyağı yoğun polifenol içeren tek bitkisel yağdır.

Polifenoller antioksidan özellikleri ile öne çıkmaktadır. Antioksidanlar ise vücutta hücreleri koruyup bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek verirler. Ayrıca zeytinyağında bulunan polifenoller beyaz kan hücrelerinin ve sitokin adı verilen, bağışıklık sisteminde önemli bir göreve sahip olan proteinin çoğalmasına yardımcı olur.

Polifenollerin zarar görmemesi ve sağlıklı bir şekilde korunması için, zeytinyağının soğuk sıkım tekniği ile üretilmesi büyük önem taşıyor.

Zeytinyağı soğuk sıkım ve sıcak sıkım olarak iki şekilde hazırlanır.

Zeytinler çekirdeği ile birlikte kırılarak hamur haline getirilir. Zeytinyağının soğuk sıkım ya da sıcak sıkım olmasını hamurun yoğrulma aşamasındaki hamur sıcaklığı ve yağ ayırma işlemlerinde kullanılan suyun sıcaklık derecesi belirler. Zeytinden yağa dönüşümde tüm basamaklarda uygulanan sıcaklık 27 derece ve altındaysa işlem soğuk sıkım olarak adlandırılır.

Soğuk sıkım esnasında uygulan bu düşük sıcaklık daha az zeytinyağı elde edilmesine sebep olsa da polifenol ve besin değerleri açısından zeytinyağına değer katmaktadır.

Sıcak sıkımda zeytin hamuru 40 dereceye kadar ısıtılabilir, ancak bu zeytinde bulunan besinlerin kaybolmasına ya da zarar görmesine neden olur.

Soğuk sıkım zeytinyağı meyve suyu kategorisinde de yer almaktadır. Çünkü zeytin, ağacından toplanır ve direkt sıkılır. Zeytinyağı meyve suyu gibi tüketilebilen doğal tek yağdır.

Siz de sofralarınızda ve yemeklerinizde sağlıklı ve gerçek bir soğuk sıkım zeytinyağı kullanmak istiyorsanız zeytinyağları kategorimizi mutlaka ziyaret edin.

 

Etiketler: Sağlık için Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Haziran 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR