Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milleti'nin eşsiz lideri olduğu kadar, savaşlardaki kahramanlıkları, devlet adamlığındaki dehası, barışseverliği ve ileri görüşlülüğüyle tüm dünya halklarının gönlüne taht kurmuş iflah olmaz bir iyimserdir. "Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez." diyen Atamız, bu iyimserliğini bizlerden almaktadır. Günümüzde de "Çok büyük milletlere ait küçük memleketler vardır. Gelecek, öteki milletlerden çok bu milletlere aittir." dediği mazlum halkların yolunu aydınlatmaya devam etmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından bahsederken; söze, 1881 yılında Selanik'te doğduğundan, ailesi ve çocukluğundan başlamak son derece yetersiz kalacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Türk Devrimi’nin büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğini kavrayabilmemiz için, karakterinde derin izleri olan 1908 Devrimi'nden de çok önce, Anadolu'nun kadim kaynaklarını incelememiz gerekmektedir. Atatürk, her fırsatta, bu kaynaklardan beslendiğini, başarısının sırrının bu olduğunu söylemektedir. Mahmut Esat Bozkurt, hatıralarında, bunu "Benim hayatta yegâne fahrim, servetim Türklükten başka bir şey değildir." sözlerini aktararak dile getirir. Dolayısıyla, Atatürk'ün hayatı ve karakteri Türklerin bağımsızlık mücadeleleriyle iç içedir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, söylediği, yazdığı bütün eserleri incelediğimizde; Cumhuriyet Devrimi ve Kurtuluş Savaşı'nın tarihsel süreçlerini kavramakla kalmaz, aynı zamanda Türklerin tarihi ve Türkçe üzerine uçsuz bucaksız bilgisine ve bilimsel felsefesine de hayran kalırız. Toplumbilim, bilim, sanat, felsefe, Türk Dili hatta geometri alanlarında çalışmaları olan Atatürk, günümüzde hala bilim insanlarına, aydınlara, araştırmacılara ve tüm yurttaşlarına ışık olmaktadır. Atatürk, 1938’de vefatına kadar, yalnız ulusal kimliğimizi oluşturma mücadelemize damgasını vurmamış, insanlık tarihine de derin izler bırakmış, bütün dünyanın sevgi ve saygısını kazanmıştır.  Özellikle, çocuk ve gençlere yönelik çok sayıda sözü olan Atatürk'ün düşünce ve görüşlerini yeni nesillere aktarmak vatandaşlık, görevimiz olduğu kadar, kendi içimizde yapacağımız bir keşif gezisidir. Atatürk Serisi'nde bulunan eserler; Mustafa Kemal Atatürk'ün çok yönlü kişiliği, renkli düşünce dünyası ve milletine olan inancından ilham almamız için tasarlandı.

Atatürk serimizde yer alan ürünlerimizi incelemek için tıklayın!

 

Etiketler: Mustafa Kemal Atatürk
Ağustos 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR