Macahel Yayla Balı

Macahel Yayla Balı

 

Macahel Yayla Balı

Orada köyler var uzakta, evet hepsi bizim köylerimiz.

Macahel olarak anılan bölge, üç tarafı Karçal dağ silsilesi, bir tarafı Gürcistan sınırı ile çevrelenmiş doğal olarak izole olmuş bir bölgedir. Macahel olarak anılan bölge, esasen 12 köyden oluşuyor. Ama bu köylerin sadece 6’sı Türkiye sınırları içerisinde, kalanları da Gürcistan tarafında bulunmaktadır.   Kar sonbaharın sonunda başlar ve yaklaşık 6 ay boyunca yollar kapanır. Bu zorlu doğada mükemmel bir zenginlik vardır.

Macahel bitki örtüsü ve Saf Kafkas Arısı...

Saf Kafkas arısı yüksek rakımlı bölgelerin uzun ve karlı kışına adapte olmuş siyah renkli arıdır. Diğer arılara oranla dilleri daha uzun olduğundan, derin tüplü çiçeklerden nektar toplayabilirler.

Geçmiş yıllarda bölgenin balları ve Kafkas arı ırkıyla ilgili koruma ve geliştirme projesi yapan TEMA Vakfı’nın ardından, bölge 2005 yılında UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararı doğrultusunda “Biyosfer Rezerv Alanı” ilan edilmiştir.

Türkiye’nin 9 orman sıcak noktasından biri olan Macahel Havzası, Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezervidir.

Macahel yayla balı, kestane, ıhlamur ve beyaz orman gülünün yanı sıra, yaban mersini, üçgül, ahududu, kekik, adaçayı ve yayla çiçekleri nektarı ağırlıkta olan açık sarı renkli, genizde acı ve buruk tat bırakmayan şifa kaynağı tatlı sofralık bir bal türüdür.

Macahel ’de Arıcılık

Macahel ’de arıcılık oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Yörede yerleşik hayatla birlikte yöre insanı için iktisadi bir kaynak olarak, “Saf Kafkas arıcılığı” yapılmaya başlanmıştır. Endemik bitki çeşitliliği, eşsiz doğal ve kültürel yapısı, saflığını ülkemizde sadece bu bölgede koruyabilmiş olan Kafkas Arısı ile Macahel havzası ve bu havzada üretilen bal, yüksek niteliklere sahiptir.

Günümüzde de Macahel balı, bu özelliklerini halen devam ettirmektedir. Bunun en önemli sebebi “Saf Kafkas Arı Irkı”nın bozulmadan korunmasıdır. Bu koruma Macahel’den arı çıkışı olmasına rağmen, dışardan yabancı arı girişinin olmaması ile sağlanmıştır.

Balın Faydaları

Kahvaltıların en sevileni, binlerce yıldır tatlandırıcı olarak kullanılan, antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan balın faydaları oldukça fazladır.

B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Bununla birlikte vücudun ihtiyaç duyduğu değerli minerallerden fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, klor, bakır, potasyum, sodyum, sülfür ve klorür balın yapısında mevcuttur.

Bal, enfeksiyonlara karşı (grip gibi) direncini artırmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlayan en önemli doğal besinlerden biridir.

Soğuk algınlığı, boğaz iltihapları tedavisinde bal vazgeçilmez bir yardımcıdır.

Çeşitli araştırmalar, uyku öncesi bal tüketiminin, uyku problemlerini gidermede yardımcı olduğunu göstermiştir.

Doğal gıda denince ilk akla gelen ürünlerden olan balın faydaları hafife alınmamalıdır. Doğru beslenmenin bir parçası olarak düzenli tüketilecek bal, başka hiçbir yerde bulamayacağınız faydalarla sizi destekler, yaşam kalitenizi arttırır. Tüm bu sebepler balın yüzyıllardır neden tercih edildiğini açıklar niteliktedir.

 

Etiketler: Macahel Yayla Balı
Nisan 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR